C5P = CROW 500-proof

De afkorting C5P staat voor CROW 500-proof. Ben je CROW 500-proof, dan wil dat zeggen dat je voldoet aan de CROW 500. Deze richtlijn moet graafschade voorkomen en is verplicht voor de hele graafketen. Werk jij al CROW 500-proof? Check het met ons informatiepakket.

Campagne van het KLO

“Graafketen CROW 500 proof”

C5P wordt door het Kabel en Leiding Overleg (KLO) ingezet in de campagne “Graafketen CROW 500 proof”. Daarmee proberen ze alle verantwoordelijke partijen te informeren over het belang te voldoen aan de CROW 500-richtlijn. Per 2022 wordt er gehandhaafd op de CROW 500.

Hoe zit het ook alweer met de wet?

Er is afgesproken dat de graafketen zelf het maatschappelijk probleem van graafschades oplost. In de WIBON was daarom ruimte om het zorgvuldig opdrachtgeven en graven zelf nog verder in te vullen. Het KLO heeft dit in 2016 opgepakt en de richtlijn CROW 500 opgesteld. De richtlijn is de theoretische invulling van de wet, die moet nu in de praktijk uitgevoerd worden.

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur controleert

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) is toezichthouder op de wet en heeft de sector tot 1 januari 2022 de tijd gegeven om aan de CROW 500 te voldoen. Vanaf dat moment gaan ze controleren of je werkt volgens de CROW 500. Je hele graafproces moet vanaf dat moment aantoonbaar CROW 500-proof zijn met als doel om graafschade te voorkomen. Anders volgen er consequenties.

Check & Go kaart

Stappenplan C5P

Om C5P te werken, volg je de stappen uit de richtlijn. Deze staan in de publicatie van het CROW, in de C5P app van het KLO en in de Check & Go kaart. Op deze kaart staat welke stappen je volgens de CROW 500-richtlijn moet nemen om schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Per stap staat duidelijk uitgelegd wat er moet gebeuren en wie er verantwoordelijk is. Doorloop je de stappen, dan weet je zeker dat je alle checks en documentatie hebt die bij controle aantonen dat je voldoet aan de CROW 500.


C5P verankerd in proces

CROW 500-proof werken

Met onze CROW 500 software-oplossing is het vastleggen van de verplichte stappen geen extra handeling, maar een geïntegreerd onderdeel van het werk. Met de software veranker je het C5P werken in je bedrijfsproces. En je communiceert eenvoudig met de partijen met wie je samenwerkt. Je werkt aantoonbaar volgens de richtlijn én verbetert bovendien je werkproces.

Bekijk software

Kopje koffie

Wil je meer weten over de CROW 500?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.