Graafschade voorkomen, dat is het doel

Schade voorkomen aan kabels en leidingen: als alle partijen samenwerken en informatie delen kunnen we nog een hoop graafschades beperken. Met dit doel is de CROW 500-richtlijn in het leven geroepen. De richtlijn is verplicht. Bereid je goed voor. Lees alles wat je moet weten in het CROW 500-informatiepakket.

Graafschade

Risico’s en gevolgen

Het risico op graafschade lijkt klein. Maar toch komt schade voor bij zo’n 6% van de geregistreerde grondroeringen (45 duizend schades op 770 duizend grondroeringen in 2021). En het aantal graafschades daalt niet hard genoeg. Ook zijn de gevolgen van graafschade aan kabels en leidingen groot. Zo was er in 2021 ruim 41 miljoen euro aan directe schade. Het bedrag aan gevolgschade ligt nog veel hoger. En denk ook aan de maatschappelijke overlast van tijdelijk geen drinkwater, verwarming, elektriciteit of internet. En dit zijn dan alleen nog de gevolgen waarbij geen persoonlijk letsel wordt veroorzaakt. Graafschade kan dus een grote lastpost worden!

Samenwerken

Volgens de CROW 500

Wanneer we allemaal werken volgens de CROW 500-richtlijn, dan hebben alle betrokkenen de juiste informatie. En kunnen zij het werk uitvoeren zonder vermijdbare risico’s. Projecten kunnen zonder stagnatie worden uitgevoerd. Zodat er geen onnodige leveringsonderbrekingen, veiligheidsrisico’s en omgevingsschade ontstaat. Tevens worden bijkomende negatieve imagoschade en boetes door Rijksinspectie Digitale Infrastructuur voorkomen.


Publicatie

PDF's, Check & GO en de Keetkaart

De volledige richtlijn is te lezen in de publicatie: CROW 500 Schade voorkomen aan kabels en leidingen. Deze is te verkrijgen bij het kennisinstituut CROW.

Schade voorkomen aan kabels en leidingen is niet verkrijgbaar als downloadbare pdf. Wel zijn er een aantal hulpmiddelen verkrijgbaar die digitaal te downloaden zijn. Bekijk hier bijvoorbeeld de Check & Go kaart en de Keetkaart die het werken volgens de CROW 500 ondersteunen.

Meer weten?

CROW 500-Proof in een dag

Wil je meer weten over de CROW 500 en hoe je aan deze richtlijn voldoet in jullie projecten? Kom dan naar de training Hulp bij het ‘CROW 500 proof’ maken van jouw organisatie. Je leert wat de regels zijn en hoe je deze in de praktijk toepast.

lees meer

Kopje koffie

Wil je meer weten over de CROW 500?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.