Richtlijn graafschade voorkomen

CROW 500 simpel uitgelegd

Wat is de CROW 500

Samen graafschade voorkomen

Aan de CROW 500-richtlijn voor zorgvuldig grondroeren ligt de WIBON ten grondslag. De WIBON voorziet in de uitwisseling van informatie over boven- en ondergrondse netten ter voorkoming van schade bij graafwerkzaamheden. Omdat de WIBON-wetgeving niet voorziet in een verdere inhoudelijke uitwerking is deze verder uitgewerkt in de CROW 500. Het volgen van de CROW 500-richtlijn is verplicht voor grondroerders, netbeheerders, gemeenten en projectontwikkelaars. Lees er alles over in het informatiepakket.

Volg de training

Hulp bij het ‘CROW 500 proof’ maken van jouw organisatie

Per 1 januari 2022 wordt er gehandhaafd: iedereen in de graafketen moet zich houden aan de CROW 500. Ook jij als opdrachtgever, ontwerper en beheerder. Want ook als je niet zelf graaft, heb je verantwoordelijkheden in het proces. Hoe je deze veranderingen inricht in jouw organisatie, dat leer je tijdens de training Hulp bij het ‘CROW 500-proof’ maken van jouw organisatie. Het doel? Graafschade voorkomen!

Training

Publicatie

Alle regels op papier

Alle regels van de CROW 500-richtlijn graafschade voorkomen zijn te vinden in de publicatie van het CROW. De publicatie bestaat uit twee delen:

  • Het procesdeel

    Hierin wordt beschreven wat er per projectfase gedaan moet worden om schade door grondroeren te voorkomen. Door bureauonderzoek te doen op basis van de gebiedsinformatie (Klic-melding) kunnen de risico’s van het grondroeren al vroegtijdig onderkend worden. Rollen en verantwoordelijkheden staan centraal en per fase worden duidelijke resultaten aangegeven.

  • Het kennisdeel

    Bevat de inhoudelijke uitwerking van onderwerpen uit de procesbeschrijving. Kennisthema’s zijn contracten, beoordelen gebiedsinformatie, lokaliseren van kabels en leidingen, grondroeren nabij kabels en leidingen en afwijkende situatie.

Investering

CROW 500 betaalt zich terug

Door gedegen onderzoek kunnen risico’s van grondroeren al in een vroeg stadium geanalyseerd en nader onderzocht worden. Voordat een grondroerderswerk in uitvoering komt, zijn daarmee alle risico’s al zoveel mogelijk in kaart gebracht. De CROW 500 is dus veel meer dan alleen maar een kostenpost. Het levert ook veel op, omdat bij de uitvoering kosten worden bespaard, door bijvoorbeeld het voorkomen van graafschade, maar ook doordat er bijvoorbeeld minder onvoorziene oponthoud is en risico’s op gezondheidsschade afnemen.


Meer informatie

Alles wat jij moet weten over de CROW

CROW 500 is veelomvattend en wij beseffen ons dat het soms lastig is om door de bomen het bos te zien. Daarom proberen we het jou makkelijk te maken en alle belangrijke informatie voor jou beschikbaar te maken. Voor elk belangrijk onderwerp binnen de CROW 500 hebben wij een informatiepagina gemaakt. Lees hieronder verder of download direct het informatiepakket voor een snel overzicht van alles wat je moet weten.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden?

Richtlijnen

Wat staat er in de CROW 500-richtlijn en wat zijn de extra verantwoordelijkheden, verplichtingen en rollen voor opdrachtgevers, ontwerpers en netbeheerders om graafschade in de toekomst te beperken?

Lees meer

Welke afspraken zijn er?

Verplicht

De CROW 500 is een richtlijn, maar het is wel verplicht om aan deze richtlijn te voldoen om boetes vanuit de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) te voorkomen. Welke afspraken zijn er en hoe kun je gecontroleerd worden?

Lees meer

Wat houdt dat in?

Proefsleuven

Proefsleuven graven is een onderdeel van de CROW 500. Met een proefsleuf wordt er onderzoek gedaan naar locaties van kabels en leidingen. Lees hier wanneer je een proefsleuven zou moeten graven volgens de CROW 500.

Lees meer

Uit welke onderdelen bestaat dat?

Schema bouwproces

Hoe ziet het schema bouwproces er uit volgens de CROW 500? Uit welke onderdelen bestaat het schema? Lees hier meer over het schema bouwproces van de CROW 500.

Lees meer

Handig hulpmiddel

Check en Go kaart

Download de Check en Go kaart als handig hulpmiddel en krijg een overzichtelijk stappenplan voor het volgen van alle fases in het graafproces.

Lees meer

Hoe voldoe jij aan de richtlijn?

CROW 500-proof

Hoe voldoe je aan de CROW 500-richtlijn? Wat is de campagne van het KLO en hoe werk je CROW 500-proof?

Lees meer

Kopje koffie

Wil je meer weten over de CROW 500?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.