Hulp bij juridische zaken

Ben je opdrachtgever van een project of aannemer (grondroerder)? En wil je zeker weten dat je project voldoet aan alle voorschriften van de CROW 500? Onze processpecialisten en juridische experts helpen je graag met het geven van juridisch advies. Voorkom ongelukken, aansprakelijkheidsstelling voor graafschade of een boete. Zo breng jij de CROW 500 in de praktijk: lees de whitepaper.

Aantoonbaar CROW 500-proof

Controle op naleving

Vanaf 1 januari 2022 wordt door de toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI, voorheen Agentschap Telecom) strenger beoordeeld of partijen in de graafketen zich houden aan de CROW 500-richtlijn. De RDI controleert bij alle partijen (opdrachtgevers, netbeheerders en grondroerders) op naleving door administratieve controles te doen. Je moet kunnen aantonen dat je alle stappen van de CROW 500 richtlijn expliciet uitvoert. Om zeker te zijn dat jullie niks laten liggen, laat je onze juridische experts naar jullie project kijken.

Opdrachtgevers

Vooruitkijken en faciliteren

Als opdrachtgever heb je veel verantwoordelijkheden. Je moet alle risico’s vooraf inventariseren. Uitvoerders die je contracteert moet je faciliteren in het voorkomen van graafschade. Onder andere door voldoende tijd en budget ter beschikking te stellen. Indien de ontwerpverantwoordelijkheid van het project ook (vooral) bij de opdrachtgever ligt, is die ook verplicht een maatregelenplan op te stellen en kabels en leidingen te lokaliseren. Dankzij ons juridisch advies weet je precies wat je moet doen in het kader van zorgvuldig opdrachtgeven. Dit is bijvoorbeeld handig bij graafschade aansprakelijkheid.


Contracten

Verantwoordelijkheid bij uitbesteden

Ook wanneer je delen van het werk uitbesteedt, blijf je volgens de CROW 500 als opdrachtgever verantwoordelijk voor een deel van de acties die moeten worden uitgevoerd om graafschade te voorkomen. Het is belangrijk dat je alles tijdens de initiatief- en onderzoeksfase goed vastlegt: welke partij heeft welke rol en draagt verantwoordelijkheid voor welk onderdeel. Wij kunnen hierbij helpen. Zorg dat je alle onduidelijkheid wegneemt over de rollen in de verschillende projectfases van de CROW 500.


Aansprakelijkheid

Graafschade afhandelen

We zitten geen van allen te wachten op graafschade, maar soms gebeurt het toch. Laat je vooraf goed voorlichten over waar de aansprakelijkheid dan ligt. Onze juridische adviseurs hebben veel kennis van graafschade aansprakelijkheid op basis van de wet en op basis van de de jurisprudentie van voorgaande gevallen.


Voorkom verrassingen

Krijg advies

Krijg advies over de verantwoordelijkheden en rollen volgens de CROW 500 en over het vastleggen daarvan in contracten. Laat je project of werkwijze doorlichten om te beoordelen of jullie werken conform de wettelijke bepalingen en de geldende richtlijnen. Laat je adviseren over hoe het zit met aansprakelijkheid bij graafschade. Onze juridisch experts staan voor je klaar.


Extra ondersteuning

Workshops en tools

GOconnectIT ondersteunt ketenpartijen bij het CROW 500-proof worden. Dit doen we door processen te optimaliseren en adviezen te geven over de te nemen processtappen. Ook kunnen we workshops en trainingen geven en tools en sjablonen ontwikkelen die jullie ondersteunen in het werkproces.

Natuurlijk!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je meer weten over hoe we jullie kunnen ondersteunen? Laat je gegevens achter en onze accountmanager neemt zo snel mogelijk contact met je op.