Voor wie zijn de CROW 500 richtlijnen relevant?

De CROW 500-richtlijn is er voor alle partijen in de graafketen. Ook voor wie niet zelf graaft. Iedereen in de keten is verantwoordelijk voor het voorkomen van graafschade. In het verleden werden knelpunten vaak door de grondroerder gesignaleerd en opgelost. Nu gaan we die verantwoordelijkheid met z’n allen dragen. Om je te helpen voorbereiden op de CROW 500 hebben wij informatiepakketten gemaakt voor jou als gemeente, netbeheerder, grondroerder of projectontwikkelaar.

Initiatiefnemers, ontwerpers, grondroerders, beheerders

Welke rol hebben jullie?

Voor veel organisaties is het onduidelijk welke rol of rollen ze hebben. En in welke fases het werk valt. Terwijl het wel belangrijk is om te weten welke stappen je moet volgen om aan de richtlijn te voldoen. Daarom hebben we de rollen en fases op een rij gezet voor de vier grootste partijen in de keten.

CROW 500

Grondroerders

Grondroerders krijgen meer ondersteuning bij hun werk. In de vorm van informatie vooraf en tijdens de graafwerkzaamheden. Ontdek wat je als grondroerder mag verwachten van opdrachtgevers. En hoe dat je helpt in de voorbereiding.

Lees meer

CROW 500

Netbeheerders

Netbeheerders hebben verantwoordelijkheid als opdrachtgever, ook wanneer ze de ontwerp en uitvoering volledig uitbesteden. Lees hoe je als netbeheerder samenwerkt met behulp van de CROW 500.

Lees meer

CROW 500

Overheden

Gemeenten, provincies en waterschappen zijn beheerders van de openbare ruimte. Bekijk hoe je als overheid de regie neemt volgens de CROW 500.

Lees meer

CROW 500

Projectontwikkelaars

Projectontwikkelaars ontwerpen of leiden projecten. En zorgen daarbij voor een goede informatievoorziening. Kijk welke stappen en documenten er nodig zijn in de voorbereiding.

Lees meer

De investering die we zeker terugverdienen

Nieuwe samenwerking

Met de CROW 500 verandert er wat in de samenwerking. Waar dit nog niet zo was, zullen overheden, netbeheerders en ontwikkelaars meer moeten doen in hun rol van opdrachtgever en ontwerper. Daarvoor moeten we processen aanpassen en meer capaciteit en budget reserveren. Het KLO zegt daarover:

“De menscapaciteit en directe kosten van het programma voor de praktijkstudie zijn minder dan 0,2% van alleen de reparatiekosten graafschades. De verwachting is dat deze investering zich in veelvoud zal terugverdienen.” bron: website KLO - Wat is C5P?

Communiceren met daadkracht

Voor een groot deel worden de richtlijnen al gevolgd. Maar waar dit niet zo is, is het belangrijk dat we open met elkaar durven communiceren:

  • Bij elkaar aangeven dat er stappen worden overgeslagen

  • Wachten tot alle documenten zijn aangeleverd en niet vast doorgaan naar de volgende fase

  • Want alleen met alle informatie zijn we voorbereid om de grond in te gaan zonder kans op verrassingen en zo voorkomen we graafschade!

Kopje koffie

Wil je meer weten over de CROW 500?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.