Goede intenties maar de cijfers vragen om actie

Graafschades 2021 bekend

15 juni 2022

door Pim Vermeulen

Afgelopen week publiceerde Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) de graafschadecijfers over 2021. Waar de hoop gevestigd was op een positieve trendbreuk met de afgelopen jaren, lukte het de graafketen ook in 2021 niet om het aantal (vermijdbare) graafschades terug te dringen.

De infographic van het “graafschadebeeld in 2021” laat zien hoe de cijfers tot stand kwamen. Naast een stijging van het totaal aantal graafschades naar 45,682, stegen de directe herstelkosten met bijna 4 miljoen naar 41,2 miljoen. Het aantal graafmeldingen in 2021 bedroeg 771,824.

Kijken we naar de aard van de graafschades dan voeren “reconstructiewerzaamheden” (22,2%) de lijst met oorzaken aan. Gevolgd door “leggen van gasleidingen” (16,96%) en “leggen van middenspanning” met (14,88%).

Vermijdbare schades

Verontrustend zijn ook de graafschaderapportages die de netbeheerders over 2021 aanleverden. Daarin wordt duidelijk dat  zo’n 31.000 graafschades (makkelijk) te voorkomen waren. Het gaat om schades die veroorzaakt werden door onzorgvuldig werken, zoals onvoldoende voorsteken of onvoldoende lokaliseren. Het is dus van belang nauwkeuriger te werken om dit soort graafschade te beperken.

Strenger handhaven

Een situatie en cijfers die ervoor hebben gezorgd dat het toezicht en handhavingsbeleid van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur sinds begin dit jaar duidelijk is verscherpt. Daarmee komt er automatisch een einde aan een periode waarin de graafketen de ruimte en ondersteuning kreeg om zelf het tij te keren. Uiteindelijk betekent dit ook dat boetes bij het niet handhaven van de CROW 500 niet onwerkelijk is geworden.

Blijven stimuleren

De strikte opstelling in handhaving betekent ook dat bij overtredingen direct een Rapport van bevindingen wordt opgemaakt. Dat is de eerste stap in een sanctietraject. Daarnaast blijft de toezichthouder constructief bijdragen aan het ontwikkelen van de juiste houding en kennis van de graafketen.

Concrete hulp bij de CROW500

De CROW500 richtlijn speelt een belangrijke rol in de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilig en schadevrij graafproces.

Als ervaren go-to partij biedt GOconnectIT partijen in de graafketen concrete tools en handvatten bij deze gezamenlijke uitdaging.

Zo sluit onze CROW500-softwareoplossing naadloos aan bij de praktijk zodat je als organisatie de nieuwe graafrichtlijn eenvoudig verankert in je bedrijfsproces. Daarbij is het vastleggen van de te volgen stappen, maar ook de communicatie met andere ketenpartijen, geen extra handeling maar een geïntegreerd en logisch onderdeel van het werkproces. Lees hier meer tips om graafschade te voorkomen of ontdek hier nog meer artikelen over een veilig graafproces.

Producten, webinars en meer

Naast gebruiksvriendelijke en betrouwbare software-oplossingen, zorgt de training: “Hulp bij het CROW-proof maken van je organisatie” voor duidelijke uitleg en concrete toepassing van de nieuwe graafrichtlijn. Naast software en trainingen verzorgen we regelmatig webinars over het compliant werken met de CROW500.

    Meer informatie

    Meer weten over onze oplossingen en het werken volgens de CROW500 voor jouw organisatie? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek, zodat wij jou kunnen helpen jouw werkproces in te richten en de organisatie CROW 500 proof te maken.


    Deel deze blog via

    Meer weten?

    Pim Vermeulen, Accountmanager

    Helpt bedrijven CROW 500-proof werken

    Lees meer artikelen door Pim Vermeulen

    Gerelateerde artikelen

    • 8 november 2021

      |

      09:01 uur

      |

      Goconnectit

      Succesvol én tijdig aan de slag met CROW 500!

      Vanuit haar verantwoordelijkheid en voortrekkersrol maakt GOconnectIT werk van de CROW 500-richtlijn. Business Development Manager Jan Smit en directeur Edwin van Rooijen benadrukken het belang van een goede voorbereiding. ‘Het borgen en implementeren van de CROW 500 in de organisatie vraagt tijd en kennis. Een proces waarin wij als ervaren service provider klanten geheel kunnen ontzorgen.’

      Pim Vermeulen

    • 30 november 2021

      |

      12:41 uur

      |

      C5p

      C5P app van het KLO onder de loep

      Het KLO heeft een C5P app gemaakt om te helpen bij het CROW 500-proof werken. De app helpt je bij jouw rol in het proces. In 2021 is de app in de praktijk getest door deelnemende netbeheerders, grondroerders en gemeenten. In deze pilotfase wordt de app geëvalueerd en verder ontwikkeld. Op 1 januari 2022 is de app voor iedereen in de graafketen beschikbaar.

      Pim Vermeulen

    Contact

    Meer weten over de CROW 500?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.