De CROW 500 verplichting

De CROW 500 verplichting

23 augustus 2023

door Pim Vermeulen

Wegenbouwers, infrabedrijven, hoveniers, funderingsbedrijven of gemeenten. Bij bedrijven die in de ondergrond werken is veiligheid, het voorkomen van schade en efficiëntie belangrijk. De CROW 500 is een verplichte richtlijn met technische en praktische aanbevelingen om graafschade te voorkomen. Hierin staat omschreven waaraan voldaan moet worden om aantoonbaar veilig te graven. . Hier bespreken we waarom deze richtlijn zo belangrijk is en wat de voordelen ervan zijn, vooral als het gaat om het voorkomen van graafschades.

Wat is de CROW 500 richtlijn?

De CROW 500 is de richtlijn van het zorgvuldig graafproces en het voorkomen van schade aan kabels en leidingen. Deze richtlijn is in werking getreden per 1 januari 2017 en sinds 1 januari 2021 wordt er gehandhaafd waardoor CROW 500 daarmee verplicht is.

De richtlijn slaat een brug tussen de wetgeving en de praktijk en omvat het gehele proces van een project, vanaf initiatieffase tot en met de gebruiksfase. De CROW 500 legt duidelijk uit dat het voorkomen van graafschade de verantwoordelijkheid is van de gehele keten.

In de handreiking staat helder uitgelegd hoe de graafketen invulling moet geven aan die verantwoordelijkheid. Belangrijk is daarom dat iedereen die zich bezig houdt met het graafproces op de hoogte is van de verantwoordelijkheden en verplichtingen in het graafproces.

Kortom, de kern van de CROW 500-richtlijn gaat over het voorkomen van graafschade aan kabels en leidingen.

Waarom is de CROW 500 richtlijn belangrijk?

De CROW 500 richtlijn is om verschillende redenen heel belangrijk:

1. Veiligheid van werknemers

Mensen die aan in de ondergrond of nabij kabels en leidingen werken, lopen vaak gevaar. De richtlijn geeft aan wat bedrijven en overheden moeten doen om ongelukken en schade te voorkomen.

2. Stagnatiekosten vermijden

Uitloop van werkzaamheden aan kabels en leidingen, kan leiden tot claims over vertragingsschade. De oorzaak hierachter is dat het (graaf)proces niet juist op elkaar is afgestemd. Werken volgens de CROW 500-richtlijn CROW voorkomt stagnatie. De richtlijn maakt je bewust van jouw rol, verantwoordelijkheid en uit te voeren activiteiten, zodat jij of jouw organisatie hier naar kan handelen en zodat je elkaar erop kunt aanspreken.

3. Bescherming gezondheid en milieu.

Niet alleen de economische gevolgen van graafschade vragen om aandacht, ook het gevaar voor gezondheid en milieu zijn een belangrijk punt in de CROW 500. Minder graafschades leidt ook tot een vergrote kans op bescherming van gezondheid van mens en milieu. .

4. Graafschades voorkomen en boetes vermijden

Zowel aan de opdrachtgevers kant als aan de grondroerders kant is de CROW 500 verplicht om graafschades te voorkomen. Bovendien vermijd je mogelijke boetes ook door de verplichtingen vanuit jouw rol te vervullen. Bij een sleufinspectie bij grondroerders onderzoeken inspecteurs van het RDI namelijk of een grondroerder zijn graafwerkzaamheden zorgvuldig heeft verricht volgens CROW 500. Maar ook opdrachtgevers kunnen te maken hebben met inspecties om te toetsen of er zorgvuldig opdracht wordt gegeven. Als tijdens een inspectie één van de resultaatverplichtingen niet adequaat is uitgevoerd dan kan de toezichthouder bestuursrechtelijk handhaven. Deze handhaving kan bestaan uit een waarschuwing, een boete of een dwangsom..

    Het Belang van graafschadepreventie

    Een bijzonder belangrijk aspect dat de CROW 500 richtlijn benadrukt, is het voorkomen van graafschades. Dit gaat om het beschadigen van ondergrondse leidingen en kabels tijdens graafwerkzaamheden. Het voorkomen van deze schades is van groot belang om verschillende redenen:

    1. Veiligheid

    Het voorkomen van graafschades vermindert het risico op ongelukken en letsel voor werknemers en de omgeving.

    2. Voorkomen van Verstoring

    Graafschades kunnen leiden tot onderbrekingen in nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit. Door dit te voorkomen, wordt onnodige overlast voorkomen.

    3. Kostenbesparing

    Het vermijden van graafschades resulteert in lagere kosten voor reparaties en herstelwerkzaamheden.

    4. Efficiëntie

    Het voorkomen van graafschades zorgt ervoor dat werkzaamheden zonder vertragingen kunnen worden voortgezet.

    5. Verplicht

    Het voorkomen van graafschade volgens CROW 500 is per 1 januari 2023 verplicht. Toezichthouder kunnen bij niet nakomen van de regels bestuursrechtelijk handhaven. Met waarschuwingen, boetes of een dwangsommen als gevolg.

    Voordelen van effectieve graafschade preventie

    Uiteraard is het makkelijk om te vertellen wat het je vooral kost als je het niet doet. Maar gelukkig is er ook een hoop wat het jou oplevert. Het strikt volgen van de CROW 500 richtlijn voor het voorkomen van graafschades heeft belangrijke voordelen:

    1. Verbeterde Veiligheid

    Het vermijden van graafschades zorgt voor een veiligere werkomgeving voor werknemers en het publiek.

    2. Minder Ongelukken

    Door graafschade preventiemaatregelen weten mensen wat er gebeurt, waardoor de kans op ongelukken wordt verminderd.

    3. Efficiënt Werken

    Het voorkomen van graafschades zorgt voor een snellere en efficiëntere voltooiing van projecten.

    4. Positieve Reputatie

    Bedrijven die zich aan de richtlijn houden, tonen betrokkenheid bij veiligheid en efficiëntie, wat hun reputatie verbetert.

    5. Juridische Naleving

    Het volgen van de CROW 500 richtlijn zorgt ervoor dat bedrijven voldoen aan wettelijke voorschriften met betrekking tot veiligheid en graafwerkzaamheden.

    Onze oplossing

    Onze “Klic Altijd en Overal Service” (Klic App) uitgerust met een specifieke CROW 500 module. Daarmee automatiseren we belangrijke zaken zoals het draaien van een hotspotanalyse en conflictanalyse, maar ook het maatregelenplan en proefsleuvenplan zijn toe te voegen.

    Daarnaast zorgen onze oplossingen voor het juist borgen én toepassen van de nieuwe graafrichtlijn in de werkprocessen en verschillende fases van het graafproces. Met onze trainingen en cursussen tenslotte, weet je waar je als opdrachtgever, grondroerder of netbeheerder aan moet voldoen om CROW 500 compliant te werken.

    Wil je meer weten over onze dienstverlening rond de CROW 500? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek, zodat wij jou meer kunnen vertellen over onze oplossingen


    Deel deze blog via

    Meer weten?

    Pim Vermeulen, Accountmanager

    Helpt bedrijven CROW 500-proof werken

    Lees meer artikelen door Pim Vermeulen

    Gerelateerde artikelen

    • 8 november 2021

      |

      09:01 uur

      |

      Goconnectit

      Succesvol én tijdig aan de slag met CROW 500!

      Vanuit haar verantwoordelijkheid en voortrekkersrol maakt GOconnectIT werk van de CROW 500-richtlijn. Business Development Manager Jan Smit en directeur Edwin van Rooijen benadrukken het belang van een goede voorbereiding. ‘Het borgen en implementeren van de CROW 500 in de organisatie vraagt tijd en kennis. Een proces waarin wij als ervaren service provider klanten geheel kunnen ontzorgen.’

      Pim Vermeulen

    • 30 november 2021

      |

      12:41 uur

      |

      C5p

      C5P app van het KLO onder de loep

      Het KLO heeft een C5P app gemaakt om te helpen bij het CROW 500-proof werken. De app helpt je bij jouw rol in het proces. In 2021 is de app in de praktijk getest door deelnemende netbeheerders, grondroerders en gemeenten. In deze pilotfase wordt de app geëvalueerd en verder ontwikkeld. Op 1 januari 2022 is de app voor iedereen in de graafketen beschikbaar.

      Pim Vermeulen

    Contact

    Meer weten over de CROW 500?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.