Graafschadecijfers 2022

Graafschadecijfers 2022 bekend

23 augustus 2023

door Pim Vermeulen

In de dynamische wereld van bouw en infrastructuur staat het voorkomen van graafschade centraal, vooral wanneer we kijken naar de cruciale rol van kabels en leidingen onder de grond. Het jaar 2022 heeft belangrijke inzichten opgeleverd met betrekking tot graafschade, met een specifieke focus op de invloed van de CROW 500 richtlijn op het beheer van kabels en leidingen. In deze blog nemen we een diepe duik in de graafschade cijfers van 2022 en onderzoeken we hoe de CROW 500 richtlijn heeft bijgedragen aan het verminderen van risico’s en het verbeteren van veiligheidsmaatregelen.

Graafschade: Een voortdurende uitdaging

Bij diverse projecten, zoals wegconstructies, gebouwen en infrastructuur uitbreidingen, spelen graafwerkzaamheden een essentiële rol. Echter, onnauwkeurige informatie over kabel- en leiding locaties kan leiden tot kostbare en gevaarlijke graafschades. Dit onderstreept de noodzaak om richtlijnen te ontwikkelen die graafschade minimaliseren.

CROW 500: Verhoogde veiligheid en efficiëntie

De CROW 500 richtlijn heeft een prominente rol gespeeld in dit streven. Met specifieke aandacht voor kabels en leidingen heeft deze richtlijn in 2022 geleid tot verbeterde protocollen en procedures voor graafwerkzaamheden. CROW 500 bevat strikte voorschriften voor lokaliseren, markeren en beschermen van kabels en leidingen om schade tijdens graafwerkzaamheden te voorkomen.

Analyse van Graafschade Cijfers 2022

De graaf schadecijfers van 2022 tonen duidelijk de positieve impact van de CROW 500 richtlijn. Het aantal gemelde graafincidenten is significant afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. Dit succes is te danken aan verhoogde bewustwording van de richtlijn en een grotere naleving van voorgestelde maatregelen door bouwbedrijven en aannemers.

Opmerkelijke daling van graafschade in de Randstad

Een recent nieuwsbericht onthult een opmerkelijke ontwikkeling: in de Randstad is vorig jaar ruim veertig procent minder graafschade ontstaan dan in de rest van Nederland. Deze gegevens, gepubliceerd door de Rijksinspectie voor de Digitale Infrastructuur (RDI), benadrukken een interessante trend binnen graafschade preventie.

Randstad versus rest van Nederland: Een opvallend verschil

In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ging het vorig jaar aanzienlijk minder vaak mis bij graafwerkzaamheden, slechts een op de dertig keer. Het landelijk gemiddelde lag daarentegen op een op de achttien. Opmerkelijk genoeg vinden er in de Randstad meer graafwerkzaamheden plaats, en bevinden zich daar ook meer kabels en leidingen onder de grond.

     Uitblinkers en uitschieters

    De gemeente Rotterdam springt eruit met opvallende prestaties: bij 31.133 graafbewegingen ging het slechts 861 keer mis, de helft minder dan het landelijk gemiddelde. Aan de andere kant presteert Nijmegen opvallend slechter met 35 procent meer graafschades dan het Nederlandse gemiddelde.

     Reflectie en vooruitgang

    De opvallende daling van graafschade in de Randstad roept vragen op binnen het Kabel en Leiding Overleg. Wat zijn mogelijke verklaringen voor dit succes? Dit benadrukt het belang van voortdurende analyse en reflectie om graafschade te minimaliseren. Terwijl we de graafschade cijfers van 2022 evalueren, wordt duidelijk dat lessen uit de Randstad andere gebieden kunnen inspireren en informeren.

    Wil je meer weten over onze dienstverlening rond de CROW 500? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek, zodat wij jou meer kunnen vertellen over onze oplossingen


    Deel deze blog via

    Meer weten?

    Pim Vermeulen, Accountmanager

    Helpt bedrijven CROW 500-proof werken

    Lees meer artikelen door Pim Vermeulen

    Gerelateerde artikelen

    • 8 november 2021

      |

      09:01 uur

      |

      Goconnectit

      Succesvol én tijdig aan de slag met CROW 500!

      Vanuit haar verantwoordelijkheid en voortrekkersrol maakt GOconnectIT werk van de CROW 500-richtlijn. Business Development Manager Jan Smit en directeur Edwin van Rooijen benadrukken het belang van een goede voorbereiding. ‘Het borgen en implementeren van de CROW 500 in de organisatie vraagt tijd en kennis. Een proces waarin wij als ervaren service provider klanten geheel kunnen ontzorgen.’

      Pim Vermeulen

    • 30 november 2021

      |

      12:41 uur

      |

      C5p

      C5P app van het KLO onder de loep

      Het KLO heeft een C5P app gemaakt om te helpen bij het CROW 500-proof werken. De app helpt je bij jouw rol in het proces. In 2021 is de app in de praktijk getest door deelnemende netbeheerders, grondroerders en gemeenten. In deze pilotfase wordt de app geëvalueerd en verder ontwikkeld. Op 1 januari 2022 is de app voor iedereen in de graafketen beschikbaar.

      Pim Vermeulen

    Contact

    Meer weten over de CROW 500?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.