Is een graafmelding doen genoeg voor de CROW 500?

Is een graafmelding doen genoeg voor de CROW 500?

17 oktober 2023

door Pim Vermeulen

Een graafmelding doen voor CROW 500 houdt in dat je een melding maakt van graafwerkzaamheden conform de richtlijnen van de CROW-publicatie 500. Dit is een Nederlandse richtlijn die betrekking heeft op het voorkomen van schade aan kabels en leidingen bij graafwerkzaamheden.

Het doen van een graafmelding 

Een graafmelding doen is van belang bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden. Dit omvat het graven in de grond voor verschillende doeleinden, zoals het plaatsen van palen, het leggen van kabels of leidingen, en zelfs het starten van bouwprojecten. Het doel van het doen van een graafmelding is om ervoor te zorgen dat alle ondergrondse nutsvoorzieningen, zoals waterleidingen, gasleidingen, elektriciteitskabels en rioleringen, worden geïdentificeerd en beschermd om ongelukken en verstoringen te voorkomen.

    De onderdelen van de CROW 500

    Het bouwproces is opgedeeld in vijf essentiële projectfasen: de Initiatiefase, de Onderzoeksfase, de Ontwerpfase, de Werkvoorbereidingsfase en de Uitvoeringsfase. Wij gaan hier graag dieper op in:

    1. Initiatieffase (Tijd en Budget)

    Bij aanvang van het project zorgt de initiatiefnemer ervoor dat mogelijke schade aan kabels en leidingen wordt voorkomen.

    2. Onderzoeksfase (Oriëntatie en Inventarisatie)

    In deze fase voert de initiatiefnemer een oriëntatieverzoek uit. Tevens wordt een risico-inventarisatie uitgevoerd om te analyseren of de geplande graafactiviteiten conflicten zouden kunnen veroorzaken met ondergrondse infrastructuur

    3. Ontwerpfase (Maatregelenplan en Lokaliseren)

    De ontwerper creëert een maatregelenplan op basis van de eerder uitgevoerde risico-inventarisatie.

    4. Werkvoorbereidingsfase (Werkinstructie en Graafmelding)

    In deze fase vertaalt de grondroerder het maatregelenplan naar gedetailleerde werkinstructies. Ook wordt een graafmelding gedaan, om relevante partijen te informeren over de aanstaande graafwerkzaamheden.

    5. Uitvoeringsfase (Instructie en Evaluatie)

    Gedurende deze fase voeren zowel de grondroerder als de initiatiefnemer de werkzaamheden uit volgens de vastgestelde werkinstructies. Daarnaast vind er een evaluatie plaats. 

    Ontdek in ons bouwproces schema meer informatie over de verschillende stappen om CROW 500-proof te werken. 

    De CROW 500 is dus veel groter dan het alleen doen van een graafmelding. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende fases die afgegaan moeten worden, voordat iemand pas CROW 500-proof werkt. Wel is het doen van een graafmelding een belangrijk onderdeel van de CROW 500 om op die manier de kabels en leidingen in kaart te brengen. Ontdek dan ook snel waar je zo’n graafmelding aanvraagt

    Wil je weten of je aan alle eisen hebt voldaan, vink dan de CROW 500 Check & Go kaart af of neem contact met ons op via onderstaand formulier. 


    Deel deze blog via

    Meer weten?

    Pim Vermeulen, Accountmanager

    Helpt bedrijven CROW 500-proof werken

    Lees meer artikelen door Pim Vermeulen

    Gerelateerde artikelen

    • 8 november 2021

      |

      09:01 uur

      |

      Goconnectit

      Succesvol én tijdig aan de slag met CROW 500!

      Vanuit haar verantwoordelijkheid en voortrekkersrol maakt GOconnectIT werk van de CROW 500-richtlijn. Business Development Manager Jan Smit en directeur Edwin van Rooijen benadrukken het belang van een goede voorbereiding. ‘Het borgen en implementeren van de CROW 500 in de organisatie vraagt tijd en kennis. Een proces waarin wij als ervaren service provider klanten geheel kunnen ontzorgen.’

      Pim Vermeulen

    • 30 november 2021

      |

      12:41 uur

      |

      C5p

      C5P app van het KLO onder de loep

      Het KLO heeft een C5P app gemaakt om te helpen bij het CROW 500-proof werken. De app helpt je bij jouw rol in het proces. In 2021 is de app in de praktijk getest door deelnemende netbeheerders, grondroerders en gemeenten. In deze pilotfase wordt de app geëvalueerd en verder ontwikkeld. Op 1 januari 2022 is de app voor iedereen in de graafketen beschikbaar.

      Pim Vermeulen

    Contact

    Meer weten over de CROW 500?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.