Dit doet de gemeente – in 2 animaties

Zo werk je als gemeente CROW 500-proof

28 januari 2022

door Pim Vermeulen

Beheerders van de openbare ruimte hebben ook een aandeel in een veilig graafproject. De projectleider en beleidsmedewerker beheer werken samen met andere partijen in de graafketen om te voldoen aan de CROW 500-richtlijn. De beheerder openbare ruimte kan binnen de CROW 500 de rol hebben van initiatiefnemer, ontwerper, grondroerder en beheerder.

Het Kabel en Leidingoverleg (KLO) heeft op een rijtje gezet welke functies er verantwoordelijkheden hebben bij een gemeente.

Projectleider

Bij de gemeente zorgt de projectleider dat alle informatie beschikbaar is. Op basis van de oriëntatiemelding en de omgeving worden de graafwerkzaamheden afgestemd met alle belanghebbende partijen (netbeheerders, bewoners, winkeliers en hulpdiensten). Hij maakt een tijdsplanning. De projectleider laat bodemonderzoek uitvoeren en stelt een plan van eisen op waar het project aan moet voldoen. Hij zorgt ervoor dat er een projecttekening en projectplan komt. De projectleider zorgt dat de overdracht naar de uitvoering goed verloopt. Nieuwe en gewijzigde infra laat hij inmeten en verwerken in de systemen binnen de termijn volgens de Wibon.

Beleidsmedewerker beheer

De beleidsmedewerker beheer werkt bij een beheerder van de openbare ruimte. Ze overlegt op strategisch niveau om de lange termijn planningen binnen de gemeente op elkaar af te stemmen. De beleidsmedewerkers van netbeheerders doen ook mee aan dit overleg. Samen zorgen ze dat de straat maar een keer open hoeft en de wijk bereikbaar blijft. De beleidsmedewerker overlegt op tactisch niveau om de middellange plannen in tijd op elkaar af te stemmen. Hierdoor weet de omgeving binnen welk tijdvak de graafwerkzaamheden plaatsvinden. Openbaar vervoer en hulpdiensten kunnen zo inspelen op omleidingen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verantwoordelijkheden van gemeenten binnen de CROW 500-richtlijn? Lees verder en download het informatiepakket. Daarnaast lees je hier meer over het CROW 500-proof werken.

  De video’s in dit artikel zijn gemaakt door het Kabel en Leidingoverleg (KLO).


  Deel deze blog via

  Over de schrijver

  Pim Vermeulen, Accountmanager

  Helpt bedrijven CROW 500-proof werken

  Lees meer artikelen door Pim Vermeulen

  Gerelateerde artikelen

  • 8 november 2021

   |

   09:01 uur

   |

   Goconnectit

   Succesvol én tijdig aan de slag met CROW 500!

   Vanuit haar verantwoordelijkheid en voortrekkersrol maakt GOconnectIT werk van de CROW 500-richtlijn. Business Development Manager Jan Smit en directeur Edwin van Rooijen benadrukken het belang van een goede voorbereiding. ‘Het borgen en implementeren van de CROW 500 in de organisatie vraagt tijd en kennis. Een proces waarin wij als ervaren service provider klanten geheel kunnen ontzorgen.’

   Pim Vermeulen

  • 30 november 2021

   |

   12:41 uur

   |

   C5p

   C5P app van het KLO onder de loep

   Het KLO heeft een C5P app gemaakt om te helpen bij het CROW 500-proof werken. De app helpt je bij jouw rol in het proces. In 2021 is de app in de praktijk getest door deelnemende netbeheerders, grondroerders en gemeenten. In deze pilotfase wordt de app geëvalueerd en verder ontwikkeld. Op 1 januari 2022 is de app voor iedereen in de graafketen beschikbaar.

   Pim Vermeulen

  Contact

  Meer weten over de CROW 500?

  Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.