Het nut van proefsleuven

Proefsleuven graven is een mogelijk middel voor het lokaliseren van kabels en leidingen volgens de CROW 500-richtlijn. Met een proefsleuf doe je onderzoek naar de werkelijke ligging van kabels en leidingen op de graaflocatie. Wil je weten waar een proefsleuf aan moet voldoen? Lees het in ons informatiepakket.

Lokaliseren van kabels en leidingen

Wanneer ga je proefsleuven graven?

Vaak is de ligging van kabels en leidingen niet helemaal zeker uit de beschikbare tekeningen. Ook kan de gebiedsinformatie afwijken van de situatie in de praktijk. Deze geeft namelijk alleen de theoretische ligging aan. Daarom is het van belang om kabels en leidingen te lokaliseren. Wanneer dit nodig is, staat beschreven in het hoofdstuk ‘Lokaliseren van kabels en leidingen’ van de publicatie CROW 500 Schade voorkomen aan kabels en leidingen. Het graven van een proefsleuf is een van de lokalisatiemogelijkheden. Andere manieren van lokaliseren zijn: voorsteken, prikstok en spuitlans gebruiken en scantechnieken waaronder radiodetectie, GPR grondradar en pulsinductie.

Projectfases

Wie geeft opdracht voor een proefsleuf graven?

In de ontwerpfase wordt bepaald of proefsleuven graven nodig is voor het lokaliseren van kabels en leidingen. Als grondroerder kun je de opdracht krijgen proefsleuven te graven in de werkvoorbereidingsfase, dus nog voordat de uitvoeringsfase start. Je checkt hiermee of het ontwerp technisch uitvoerbaar is. Zo niet, dan kan niet met de uitvoering worden begonnen. Dit communiceer je terug naar de opdrachtgever.


CROW 500 en proefsleuven graven

Richtlijnen voor proefsleuven

Volgens de CROW 500-richtlijn zijn er specifieke eisen waar de proefsleuf aan moet voldoen. Je moet weten hoeveel proefsleuven je moet graven en op welke plek precies. Zo is er het zoekgebied, het graafprofiel en zijn er maak- en meettoleranties waar je rekening mee moet houden. Er zijn consequenties als je de situatie niet voldoende onderzoekt. Graafschade en aansprakelijkheid liggen alsnog op de loer als de proefsleuven niet volgens de CROW 500-richtlijn zijn uitgevoerd.


Jurisprudentie bij proefsleuven

Wie is aansprakelijk bij graafschade?

De regels bij het graven van een proefsleuf luisteren heel nauw. De rechter heeft al meerdere uitspraken gedaan in zaken waarbij graafschade voorkomen had kunnen worden als er op correcte wijze proefsleuven waren gegraven. Lees hier meer over in onze blog over aansprakelijkheid.

Volledig voorbereid

CROW 500-proof in een dag

Wil je weten hoe je proefsleuven graaft volgens de richtlijn CROW 500? Kom naar de training Hulp bij het ‘CROW 500-proof’ maken van jouw organisatie. Je leert er waar je allemaal aan moet denken bij proefsleuven en wat je nog meer moet doen om CROW 500-proof te worden.

Training

Kopje koffie

Wil je meer weten over de CROW 500?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.