Dit doet de projectontwikkelaar – in 2 animaties

Zo werk je als projectontwikkelaar CROW 500-proof

31 januari 2022

door Pim Vermeulen

Wat doen projectontwikkelaars om bij te dragen aan veilig graven. De ontwerper en de projectleider hebben er hun eigen verantwoordelijkheden. Samen met de andere ketenpartijen zorgen ze ervoor dat graafprojecten voldoen aan de CROW 500.

Het Kabel en Leidingoverleg (KLO) heeft de verantwoordelijkheden per functie op een rijtje gezet. Ontdek in de animaties wat projectontwikkelaars doen aan de CROW 500:

Ontwerper

Bij een project waarin graafwerkzaamheden nodig zijn, maakt de ontwerper een ontwerp van de beoogde situatie. Hij laat de kabels en leidingen in het gebied lokaliseren. En hij heeft contact met netbeheerders. Hij maakt een aparte tekening met de aanwezige kabels en leidingen en 3D-informatie. De ontwerper maakt het werk gereed voor uitvoering door de grondroerder. Dit doet hij door het opstellen van een risico-inventarisatie met maatregelenplan voor de grondwerkzaamheden.

Projectleider

De projectleider zorgt dat alle informatie beschikbaar is. Hij stemt werkzaamheden af met alle betrokken partijen op basis van de oriëntatiemelding en de omgeving. Hij zorgt dat er een tijdsplanning komt. Hij maakt afspraken over de aanwezige kabels en leidingen en bovengrondse voorzieningen als elektrakasten en lantaarnpalen zodat er geen schade aan ontstaat. De projectleider laat bodemonderzoek uitvoeren. En hij schrijft het plan van eisen waar het project aan moet voldoen. Hij zorgt ervoor dat er een projecttekening en projectplan komt. De projectleider geeft de ingemeten nieuwe en gewijzigde infra door aan de reguliere systemen volgens de termijn in de Wibon.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verantwoordelijkheden van grondroerders binnen de CROW 500-richtlijn? Lees verder en download het informatiepakket. Daarnaast lees je hier meer over het CROW 500-proof werken.

  De video’s in dit artikel zijn gemaakt door het Kabel en Leidingoverleg (KLO).


  Deel deze blog via

  Over de schrijver

  Pim Vermeulen, Accountmanager

  Helpt bedrijven CROW 500-proof werken

  Lees meer artikelen door Pim Vermeulen

  Gerelateerde artikelen

  • 8 november 2021

   |

   09:01 uur

   |

   Goconnectit

   Succesvol én tijdig aan de slag met CROW 500!

   Vanuit haar verantwoordelijkheid en voortrekkersrol maakt GOconnectIT werk van de CROW 500-richtlijn. Business Development Manager Jan Smit en directeur Edwin van Rooijen benadrukken het belang van een goede voorbereiding. ‘Het borgen en implementeren van de CROW 500 in de organisatie vraagt tijd en kennis. Een proces waarin wij als ervaren service provider klanten geheel kunnen ontzorgen.’

   Pim Vermeulen

  • 30 november 2021

   |

   12:41 uur

   |

   C5p

   C5P app van het KLO onder de loep

   Het KLO heeft een C5P app gemaakt om te helpen bij het CROW 500-proof werken. De app helpt je bij jouw rol in het proces. In 2021 is de app in de praktijk getest door deelnemende netbeheerders, grondroerders en gemeenten. In deze pilotfase wordt de app geëvalueerd en verder ontwikkeld. Op 1 januari 2022 is de app voor iedereen in de graafketen beschikbaar.

   Pim Vermeulen

  Contact

  Meer weten over de CROW 500?

  Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.