Dit doet de grondroerder – in 5 animaties

Zo werk je als grondroerder CROW 500-proof

13 januari 2022

door Pim Vermeulen

Ontdek wat grondroerders doen om te zorgen voor een veilig graafproject. Grondwerker, voorman, uitvoerder, ontwerper, werkvoorbereider en projectleider; iedere collega doet zijn eigen acties. Samen zorgen ze ervoor dat ze voldoen aan de CROW 500. Rijksinspectie Digitale Infrastructuur hierop.

Het Kabel en Leidingoverleg (KLO) heeft op een rijtje gezet wie wat doet bij een grondroerdersbedrijf. Bekijk de animaties:

Grondwerker

De grondwerker ondersteunt de kraanmachinist bij het veilig graven. Dit doet hij door voor te steken. De ligging van kabels en leidingen kan namelijk afwijken. Is er een afwijkende ligging? Of ontstaat er schade? Dan geeft de grondwerker dit door aan de voorman of uitvoerder. Lees hier meer over het werken nabij kabels en leidingen.

Voorman en uitvoerder

Het motto van de voorman en uitvoerder: “we werken veilig of we werken niet”. De voorman organiseert een start-werkoverleg. Hij bespreekt het maatregelenplan en de werkinstructies met de grondroerders en de medewerkers in de sleuf. De voorman checkt of de werkvoorbereider de eis-voorzorgsmaatregelen heeft afgehandeld. Bekijk de animatie in welke gevallen de voorman contact opneemt met de netbeheerder:

Ontwerper

De ontwerper maakt een ontwerp van de beoogde situatie. Dit kan in opdracht zijn van een initiatiefnemer. De ontwerper laat de kabels en leidingen inventariseren en heeft contact met netbeheerders. De ontwerper maakt het werk gereed voor uitvoering door het opstellen van een risico-inventarisatie met maatregelenplan voor de grondwerkzaamheden.

Werkvoorbereider

De werkvoorbereider doet op tijd een graafmelding. Zo krijgt de grondroerder de nieuwste informatie van de netbeheerder, inclusief revisiegegevens. De werkvoorbereider bezoekt de locatie en bekijkt daar welke omgevingsaspecten meegenomen moeten worden in ontwerp, werkinstructie, uitvoeringsmethode en planning. De werkvoorbereider werkt het maatregelenplan uit in werkinstructies. En legt alle gemaakte afspraken en eis-voorzorgsmaatregelen vast.

Projectleider

De projectleider zorgt dat alle informatie beschikbaar is. Op basis van de oriëntatiemelding en de omgeving stemt hij de werkzaamheden af met de betrokkenen. Hij zorgt voor een tijdsplanning. De projectleider laat bodemonderzoek uitvoeren en stelt een plan van eisen op waar het project aan moet voldoen. Hij zorgt ervoor dat er een projecttekening en projectplan komt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verantwoordelijkheden van grondroerders binnen de CROW 500-richtlijn? Lees verder en download het informatiepakket. Daarnaast lees je hier meer over het CROW 500-proof werken.

  De video’s in dit artikel zijn gemaakt door het Kabel en Leidingoverleg (KLO).


  Deel deze blog via

  Over de schrijver

  Pim Vermeulen, Accountmanager

  Helpt bedrijven CROW 500-proof werken

  Lees meer artikelen door Pim Vermeulen

  Gerelateerde artikelen

  • 8 november 2021

   |

   09:01 uur

   |

   Goconnectit

   Succesvol én tijdig aan de slag met CROW 500!

   Vanuit haar verantwoordelijkheid en voortrekkersrol maakt GOconnectIT werk van de CROW 500-richtlijn. Business Development Manager Jan Smit en directeur Edwin van Rooijen benadrukken het belang van een goede voorbereiding. ‘Het borgen en implementeren van de CROW 500 in de organisatie vraagt tijd en kennis. Een proces waarin wij als ervaren service provider klanten geheel kunnen ontzorgen.’

   Pim Vermeulen

  • 30 november 2021

   |

   12:41 uur

   |

   C5p

   C5P app van het KLO onder de loep

   Het KLO heeft een C5P app gemaakt om te helpen bij het CROW 500-proof werken. De app helpt je bij jouw rol in het proces. In 2021 is de app in de praktijk getest door deelnemende netbeheerders, grondroerders en gemeenten. In deze pilotfase wordt de app geëvalueerd en verder ontwikkeld. Op 1 januari 2022 is de app voor iedereen in de graafketen beschikbaar.

   Pim Vermeulen

  Contact

  Meer weten over de CROW 500?

  Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.