Rijksinspectie Digitale Infrastructuur controleert – animatie

Zo handhaaft Rijksinspectie Digitale Infrastructuur op de CROW 500

14 maart 2022

door Pim Vermeulen

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) is onafhankelijk toezichthouder. Inspecteurs controleren op de naleving van de CROW 500.

In deze animatie van Het Kabel en Leidingoverleg (KLO) vertelt een inspecteur van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur waar hij op let:

Inspecteur

De inspecteur van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur helpt de graafketen CROW 500-proof te maken. Hij voert controles uit bij grondroerders, netbeheerders, projectontwikkelaars en opdrachtgevers (zoals gemeenten). Als onafhankelijk toezichthouder deelt hij zijn kennis over een zorgvuldig graafproces. Hij inspecteert en spreekt partijen aan op ongewenst gedrag. Wanneer hij tijdens de inspectie vaststelt dat men:

 • niet zorgvuldig een graafopdracht verstrekt
 • onzorgvuldig graaft
 • de actualiteit van de gegevens van het ondergronds net niet waarborgt

dan start de inspecteur een handhavingstraject. Dit handhavingsproject kan vervolgens leiden tot enorme boetes en eventuele verdere consequenties. Het is dus belangrijk te voldoen aan de CROW 500 richtlijnen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de aandachtspunten van de CROW 500-richtlijn voor jouw organisatie? Lees verder en download het informatiepakket

  De video in dit artikel is gemaakt door het Kabel en Leidingoverleg (KLO).

  Verder lezen?

  Hoewel het bewustzijn rond het veilig graven sinds de invoering van de CROW 500 is verbeterd, blijft het hoge aantal (vermijdbare) graafschades zorgen baren. ‘We moeten snel uit een ander vaatje tappen willen we niet serieus in de problemen komen’. Lees het interview met coördinerend specialistisch inspecteur Robert-Jan Looijmans van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.


  Deel deze blog via

  Over de schrijver

  Pim Vermeulen, Accountmanager

  Helpt bedrijven CROW 500-proof werken

  Lees meer artikelen door Pim Vermeulen

  Gerelateerde artikelen

  • 8 november 2021

   |

   09:01 uur

   |

   Goconnectit

   Succesvol én tijdig aan de slag met CROW 500!

   Vanuit haar verantwoordelijkheid en voortrekkersrol maakt GOconnectIT werk van de CROW 500-richtlijn. Business Development Manager Jan Smit en directeur Edwin van Rooijen benadrukken het belang van een goede voorbereiding. ‘Het borgen en implementeren van de CROW 500 in de organisatie vraagt tijd en kennis. Een proces waarin wij als ervaren service provider klanten geheel kunnen ontzorgen.’

   Pim Vermeulen

  • 30 november 2021

   |

   12:41 uur

   |

   C5p

   C5P app van het KLO onder de loep

   Het KLO heeft een C5P app gemaakt om te helpen bij het CROW 500-proof werken. De app helpt je bij jouw rol in het proces. In 2021 is de app in de praktijk getest door deelnemende netbeheerders, grondroerders en gemeenten. In deze pilotfase wordt de app geëvalueerd en verder ontwikkeld. Op 1 januari 2022 is de app voor iedereen in de graafketen beschikbaar.

   Pim Vermeulen

  Contact

  Meer weten over de CROW 500?

  Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.